31 sierpnia 2015

[Łódź Aktywna] Manu Food Fest


Comber jagnięcy (Bierhale)

No i stało się - doczekaliśmy się kolejnego łódzkiego festiwalu kulinarnego - Manu Food Fest! W ramach tego wydarzenia goście restauracji znajdujących się na Rynku Manufaktury będą mogli spróbować oryginalnych dań z całego świata. Manu Food Fest startuje już jutro (1.09.2015) i będzie trwał aż do ostatniego dnia września.

Jeśli chcecie poznać dokładne zasady tego festiwalu (oraz listę dań konkursowych) - zapraszamy do lektury!


Jak już wspomnieliśmy, Manu Food Fest daje szansę na kulinarną podróż dookoła świata (i to bez opuszczania Łodzi ;-)). Jakie są główne zasady tego festiwalu? Bardzo proste. Przez cały wrzesień każda z 12 konkursowych restauracji będzie serwować trzy dania festiwalowe (w trzech wersjach cenowych): za 15 zł, 30 zł oraz 45 zł.

Za 15 zł otrzymacie przystawkę lub porcję degustacyjną, za 30 zł - pełne danie obiadowe. Zaś za 45 zł będzie można spróbować czegoś bardziej wyjątkowego (np. małży św. Jakuba czy combru jagnięcego). Na końcu tej zapowiedzi umieściliśmy pełną listę dań - wraz z cenami oraz nazwami restauracji.

Boeuf Bourguignon zapieczony z serowym ziemniakiem (French Potato)

Ponadto w trakcie festiwalu możecie otrzymać Kulinarny Paszport Manufaktury (będzie go można dostać w restauracjach oraz w Punkcie Info w galerii handlowej), w których będziecie mogli zbierać pieczątki po każdej wizycie w festiwalowej restauracji. Dla pierwszych 50 osób, które zbiorą co najmniej 8 różnych pieczątek, organizatorzy przygotowali Kartę Smakosza Manufaktury, uprawniającą do 20% zniżki w konkursowych restauracjach przez cały rok. Dodatkowo imprezie będzie towarzyszył konkurs na najlepsze danie.

Papardelle po flamandzku (La Vende)

Oto pełna lista festiwalowych restauracji (+ dania konkursowe):

American Bull
  • Pikantne pieczone skrzydełka podane z sosem American Bull (15 zł)
  • Pstrąg zapiekany na rozmarynowych ziemniakach podany z pomidorami koktajlowymi (30 zł)
  • Grillowany stek wołowy podany z ziemniaczanym puree oraz zieloną fasolką (45 zł)
Bierhalle
  • Obazda podana z sałatką ze szpecli i pieczarek (15 zł)
  • Gulasz jagnięcy z warzywami i świeżo wypiekanym pieczywem (30 zł)
  • Comber jagnięcy podany na pęczaku z palonym masłem, z groszkiem cukrowym i sosem miętowym (45 zł)
Coś Dobrego
  • Sałata z Zalesia (15 zł)
  • Zestaw Dziadka Antka (30 zł)
  • Coś dobrego - zestaw dla dwóch osób (45 zł)
French Potato
  • Małże Świętego Jakuba na purée z salsefii z esencją z zielonych ziół i kiełkami zielonego groszku (15 zł)
  • Boeuf Bourguignon zapieczony z serowym ziemniakiem (30 zł)
  • Magret z kaczki z fioletowym ziemniakiem, marchewką z groszkiem i sosem z czerwonej porzeczki (45 zł)
Galicja
  • Poranny połów - śledź marynowany w czerwonym winie podany na pierniku, śledź marynowany w zalewie z ogórków kiszonych podany z gruszka karmelizowaną w miodzie oraz śledź w orzechach (15 zł)
  • Pućki wołowe z sosem śliwkowym z domowymi kopytkami oraz sałatą z sosem winegret (30 zł)
  • Comber jagnięcy z gratiną ziemniaczano-kurkową oraz sosem z zielonego pieprzu (45 zł)
Ganesh
  • Matar Mushroom Masala (15 zł)
  • Tandoori chicken & butter naan (30 zł)
  • Punjabi mutton curry z ryżem curry (45 zł)
La Vende
  • Tatar z tuńczyka ze świeżym ogórkiem, palonym sezamem oraz grzanką (15 zł)
  • Papardelle po flamandzku (30 zł)
  • Stek z rostbefu z placuszkami warzywnymi i sosem na bazie porto (45 zł)
Polka
  • Poliki wołowe w cieście z glazurowanym porem i dymką (15 zł)
  • Pieczony boczek na karmelizowanych szalotkach (30 zł)
  • Małże św. Jakuba na sałatce z cukinii i owoców (45 zł)
Rajskie Jadło
  • Placek po zbójnicku (15 zł)
  • Zrazy wołowe z kluskami śląskimi i buraczkami zasmażanymi (30 zł)
  • Comber jagnięcy z borowikami i kaszą pęczak (45 zł)
Hot Spoon
  • Tajskie szpadki – szaszłyki z kurczaka (15 zł)
  • Tajska bazylia – kurczak z woka z zieloną fasolką i bazylią (30 zł)
  • Są Sążaki – małże św. Jakuba z brokułami (45 zł)
Smaki PRL-u
  • Pasztet z wątróbki z galaretką z czerwonego wina z bagietką czosnkową (15 zł),
  • Roladka z polędwiczki wieprzowej z pomidorami secchi, świeżym szpinakiem, aromatyzowaną oliwą truflową z plackami warzywnymi i sosem żurawinowym (30 zł)
  • Gulasz z polędwicy wołowej, krewetek i warzyw z kluską półfrancuską (45 zł).
Sphinx
  • Hummus Shoarma (15 zł)
  • Polędwiczka wieprzowa w rozmarynie (30 zł)
  • Angus z Cherry Whiskey (45 zł)

http://www.manufaktura.com/events/40/2910/wydarzenia/manu_food_fest

Manu Food Fest wydaje się ciekawą inicjatywą i z całą pewnością kilkukrotnie wybierzemy się we wrześniu do Manufaktury, aby spróbować niektórych z konkursowych dań. Jesteśmy ciekawi czy festiwalowe restauracje staną na wysokości zadania i czy nie będą miały problemów z realizacją idei "kulinarnej podróży dookoła świata".

Naszymi wrażeniami na bieżąco będziemy się dzielić na naszym profilu facebookowym, na twitterze oraz pewnie jakieś zdjęcia pojawią się na instagramie. ;-)

Do zobaczenia w Manu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga - wszystkie komentarze są moderowane. Zastrzegamy sobie prawo do nieopublikowania komentarzy wulgarnych, obraźliwych, niemerytorycznych lub niezawierających konstruktywnej krytyki.