5 października 2015

Ato Sushi - perfekcja nie tylko na talerzu

 


Słowem wstępu

Ato Sushi gości na kulinarnej mapie naszego miasta od dobrych kilku lat. Było jedną z pierwszych "susharni" w Łodzi. Dziś jest jedną z najlepszych (naszym prywatnym zdaniem - najlepszą). Ekipa Ato Sushi kilkukrotnie stawała na podium Festiwalu Dobrego Smaku udowadniając, że sushi z sukcesem może konkurować z tradycyjnymi daniami kuchni europejskiej. Warto wspomnieć o tym, że główny sushi-master Ato Sushi - Kasper Krajewski - zwyciężył niedawno w prestiżowym Global Sushi Challenge Polska, a więc mamy w Łodzi najlepszego sushi-mastera w Polsce!

Sushi lubimy (a nawet bardzo!), aczkolwiek daleko nam do koneserów w tej dziedzinie. Dlatego tak długo zwlekaliśmy z napisaniem tej recenzji. Ostatecznie doszliśmy jednak do wniosku, że Ato Sushi najzwyczajniej w świecie należy się pochwała, zwłaszcza, że ich karta to obecnie nie tylko sushi, ale również ciekawe dania główne i desery obok których trudno przejść obojętnie. Zapraszamy zatem Was do lektury.


Gdzie i kiedy?

Adres: ul. 6 Sierpnia 1/3, Łódź

Telefon: (42) 207 9999 / 695 955 559

Strona www: http://www.atosushi.pl/

Godziny otwarcia:
Pon. - Czw.12:00 - 23:00
Pt. - Sob. 12:00 - 24:00
Niedz.12:00 - 22:00


Pierwsze wrażenie

Wystrój Ato Sushi cechuje minimalistyczna nowoczesność. Króluje szarość, czerń i drewno. W środku zwracają uwagę przede wszystkim - nietypowy kształt krzeseł, hokerów i żyrandoli oraz.. ekspresyjny obraz idealnie wpasowujący się w klimat wnętrza.

Lokal nie jest duży, więc raczej ciężko jest o zorganizowanie tam większego spotkania, choć warto wiedzieć, że w piwnicy ukryta jest druga sala, która może okazać się idealna na ten cel. Na szczęście dzięki zaadaptowaniu ulicy 6. Sierpnia na woonerf (czy jak wolą niektórzy - podwórzec), Ato Sushi zyskało w cieplejsze miesiące dodatkowe miejsca siedzące w ogródku.

Jeśli planujecie wyjście w mniejszej grupie do Ato Sushi - koniecznie zarezerwujcie wcześniej stolik, bo na brak gości ta restauracja (zwłaszcza wieczorami) nie może narzekać. Przyjemną alternatywą do klasycznych stolików jest możliwość skosztowania sushi przy barze - tak, jak w tradycyjnym japońskim sushi barze.

Łódz od Kuchni - Ato Sushi
Ato Sushi - wnętrze (źródło [1])

Obsługa

Powiedzieć, że obsługa w Ato Sushi jest profesjonalna to zdecydowanie za mało. Niewiele jest lokali w Łodzi, które mogą konkurować z Ato w tej dziedzinie. Kulturalna, świetnie znająca kartę, potrafiąca doradzić i opowiedzieć o serwowanych daniach z pasją, a jednocześnie dyskretna i nie narzucająca się obsługa kelnerska. Czego chcieć od życia (a raczej od restauracji) więcej?

Czas oczekiwania na zamówione dania - przyzwoity - w okolicach 20-30 minut. Jest zatem szansa, że nie umrzecie z głodu ;-)

Menu

Tak jak była mowa na wstępie - Ato Sushi, na przekór nazwie, nie trudni się wyłącznie serwowaniem gościom sushi. W karcie znajdziecie również duży wybór wykwintnych przystawek - wśród nich m.in. - tatar z łososia lub tuńczyka (39 zł), grillowana macka ośmiornicy (42 zł) i tygrysie krewetki w tempurze (39 zł). Nie wyjdą zawiedzeni również fani zup. Za 7 złotych można skosztować klasycznej miso. Drożej, bo 28 złotych przyjdzie zapłacić za ramen z owocami morza, a 26 zł za ramen z marynowaną wołowiną.

Ato Sushi nie zapomina również o miłośnikach makaronu w wersji azjatyckiej. Warto spróbować szczególnie tego kryjącego się za nazwą "soba" - z czerwonym curry, kurczakiem, groszkiem cukrowym i pomidorkami koktajowymi (32 zł).



My jednak jesteśmy najbardziej oczarowani daniami głównymi, sushi i deserami. Grzechu wart jest brzuch wieprzowy ze świni japońskiej w glazurze z dynią, czerwonym curry, kimchi, jabłku i mleku kokosowym (38 zł). Takiej wieprzowiny nie spotkacie nigdzie w Łodzi i warto wydać na nią każde pieniądze bo jest po prostu genialna! Obłędna jest również pierś z kaczki podawana ze smażonym ryżem, sosem ostrygowym, teriyaki, konfitowanymi śliwkami, czerwoną cebulą i japońskimi grzybami (42 zł). Jeśli chodzi o desery to planując ucztę w Ato Sushi - warto zachować miejsce w żołądku na torcik z zielonej herbaty (18 zł).

Gwoździem programu jest jednak sushi, które w Łodzi (oraz jak się okazuje - również w Polsce!) nie ma sobie równych. Gama z której goście mogą wybierać jest naprawdę bardzo duża: od minimalistycznych nigiri, przez hosomaki, sashimi, futomaki i uramaki, aż po fashion style uramaki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Na początek jednak polecamy jeden z kilku zestawów, które dadzą Wam możliwość spróbowania sushi w różnych odsłonach i znalezienie tego, który odpowiada Wam najbardziej. Jeśli idziecie do ato większą grupą - warto zamówić Party Maki Set (199 złotych) w którym znajdziecie 60 sztuk sushi. Takim zestawem bez problemu zadowolić powinny się cztery osoby, jednakże w razie wątpliwości dotyczących wielkości porcji i tego co kryje się pod tajemniczymi nazwami (np. spring surimi maki, geysza roll, tamago roll czy thay maki) - nie wahajcie się przepytać obsługę i poprosić o radę.

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Łódź od Kuchni (@lodzodkuchni)


Jak widać - menu w Ato jest bardzo bogate i cały czas ewoluuje. To, co pozostaje niezmienne, to świetny smak, staranne przyrządzenie, piękne podanie i jakość. Restauracja przykłada bowiem ogromną wagę do serwowanych w niej produktów. Między innymi dlatego inne "susharnie" wypadają w porównaniu z Ato Sushi nieco blado. Oczywiście zdarzają się wyjątki, jednakże jest to opinia nie tylko nasza, ale i wszystkich naszych znajomych bez wyjątku, więc coś w tym musi być.

Ceny

Przystawki15 - 42 zł
Zupy7 - 28 zł
Dania z makaronu32 - 34 zł
Dania główne38 - 46 zł
Sałatki11 - 36 zł
Napoje gorące5 - 10 zł
Napoje zimne5 - 12 zł
Piwo5 - 12 zł (w tym piwo japońskie)
Alkohole10 - 48 zł (w tym sake)

Sushi:
Nigiri15 - 20 zł (2 sztuki)
Hosomaki14 - 22 zł (6 sztuk)
Sashimi29 - 50 zł (6 sztuk)
Futomaki29 - 41 zł (8 sztuk)
Uramaki24 - 39 zł (8 sztuk)
Fashion style uramaki36 - 48 zł (8 sztuk)
Zestawy sushi42 - 260 zł (1-, 2- i wieloosobowe)

Minusy

Jedynym minusem (i to mocno "naciąganym") dla niektórych gości może być dość mała liczba stolików. Dlatego pamiętajcie - jeśli planujecie wyjście do Ato Sushi koniecznie zadzwońcie i zarezerwujcie stolik! 

Czy nieco wyższe ceny można traktować jako minus, gdy są one całkowicie adekwatne do jakości? Naszym zdaniem nie. 

Ato Sushi - bar (źródło [1])

Męski Punkt Widzenia

Ato Sushi to dla mnie ścisły top łódzkich restauracji. Jest to lokal kompletny i spójny - wystrój, obsługa, menu, smak i prezentacja potraw - wszystko jest przemyślane, nie ma miejsca na przypadkowe elementy i tymczasowe rozwiązania. I właśnie takiego podejścia oczekuję od restauracji.

Mam dość lokali, w których mimo dobrego jedzenia, obsługa ewidentnie nie przykłada się do pracy. Drodzy restauratorzy, pamiętajcie, jeśli Wasza załoga nie jest zachwycona pracą dla Was to goście od razu to odczują - jeszcze zanim wezmą pierwszy kęs zamówionego dania. Jestem zmęczony, gdy w kolejnym lokalu dopiero zamawiając rachunek dowiaduję się, że "terminal nie działa, tylko gotówka..." i muszę gnać do najbliższego bankomatu. Oczy mnie bolą, gdy widzę przypadkowe elementy nieprzemyślanego wystroju.

Ktoś mógłby mi zarzucić - "ale przecież jedzenie jest najważniejsze!". Zgadzam się, jedzenie jest ważne, ale gwarantuję, że nawet to najlepsze, gdy jest podane przez niemiłą obsługę i w niezbyt urokliwym wnętrzu, nie sprawi, że goście chętnie będą wracać do tego miejsca.

Na szczęście Ato Sushi jest chlubnym przykładem restauracji, do której chce się wracać i wracać i wracać...

Ocena końcowa

Podsumowując: Ato Sushi to najlepsza "susharnia" w Łodzi, a na dodatek jedna z najlepszych restauracji w Łodzi. Oryginalne, dynamiczne menu, świetne składniki, intrygujące wnętrze i fantastyczna obsługa. Zdecydowanie zasługują na dziesięć gwiazdek! Trzymamy kciuki za to, aby nigdy nie osiedli na laurach. No i za wygraną Kaspra w Japonii, gdzie w listopadzie na międzynarodowym turnieju Global Sushi Challenge zmierzy się z pozostałymi finalistami.

Restauracja Ato Sushi otrzymuje od nas ocenę 10/10


2 komentarze:

  1. Aż nabrałem ochoty na to japońskie jedzonko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne jedzenie, rzeczywiście mało stolików.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga - wszystkie komentarze są moderowane. Zastrzegamy sobie prawo do nieopublikowania komentarzy wulgarnych, obraźliwych, niemerytorycznych lub niezawierających konstruktywnej krytyki.