6 marca 2016

#przewodnikWeekendowy: 5 miejsc dla prawdziwych mięsożerców


Oto druga część "Przewodnika Weekendowego" po ośmiu miastach z całej Polski (pierwszy wpis możecie znaleźć tutaj). Dziś prezentujemy nasz subiektywny top 5 łódzkich lokali dla prawdziwych mięsożerców! Są to miejsca, w których w menu dominują pozycje mięsne (choć oczywiście znajdziecie też propozycje wegetariańskie) i które śmiało możemy polecić osobom lubiącym, od czasu do czasu, zjeść świetnie przyrządzone dania mięsne.



5 miejsc dla prawdziwych mięsożerców (kolejność alfabetyczna):



El Toro (ul. Narutowicza 69)


Hiszpańska kuchnia to raj dla miłośników mięsa - różnorodne kiełbasy, szynki wolnodojrzewające, jagnięcina, króliki... Nie inaczej jest w restauracji El Toro (nasza recenzja), która choć istnieje od kilku lat, ostatnio przeżywa "drugą młodość", a to za sprawą zeszłorocznych, październikowych "Kuchennych Rewolucji".


W El Toro, z mięsnych tapasów, polecamy grillowane pikantne kiełbaski (chistorria) oraz jagnięce pulpeciki (albondigas de cordego). Dania główne warte spróbowania to jagnięcina w białym winie, grillowane żeberka jagnięce oraz (choć nie jest to potrawa mięsna sensu stricto) - gorąco polecamy pyszną paelle (paella mar y montana).

Gastromachina (ul. Piotrkowska 89)

Już wkrótce na łamach Łodzi od Kuchni pojawi się pełna recenzja Gastromachiny, a póki co napiszemy krótko: Gastromachina to miejsce, gdzie możecie zjeść bezapelacyjnie najlepsze burgery w Łodzi.

Niezmienni najlepsze burgery w Łodzi - w Gastromachinie. #burger #lodz #piotrkowska #najlepiej

A post shared by Łódź od Kuchni (@lodzodkuchni) on


Lavash (ul. Piotrkowska 69)

Choć Restauracja Lavash oferująca dania kuchni ormianiańskiej może nie wydawać się oczywistą propozycją w tym zestawieniu, to naszym zdaniem warto, aby się w nim pojawiła. Menu w Lavash oferuje różnorodność potraw mięsnych i co ważniejsze - niedostępnych w innych łódzkich restauracjach. Można tam zjeść m.in. khinkali z wołowiną lub z baraniną, lahmadżo (ciasto z mieloną wołowiną), szaszłyki z baraniny czy kebab po ormiańsku z wołowiny. Ponadto warte polecenia jest pieczony filet z kaczki w sosie z granatów oraz pieczone żebro w sosie porzeczkowym. Po więcej informacji na temat restauracji Lavash, odsyłamy do naszej recenzji.



Señoritas (ul. Moniuszki 1A)

Kuchnia TEX-MEX bazuje na mięsie, więc w dzisiejszym zestawieniu nie mogło zabraknąć świetnej restauracji Señoritas - lokalu, który póki co nie ma sobie równych w Łodzi, jeśli chodzi o kuchnię meksykańską. Tacos z grillowanymi kawałkami steka Adobo czy enchiladas z duszoną wieprzowiną na pewno przypadną do gustu mięsożercom. Ponadto w menu Señoritas można znaleźć świetne zestawy ze stekami (do wyboru: polędwica wołowa, rib-eye lub rib-eye "grubo-cięty") oraz - w każdą środę - odbywa się festiwal burgerów (tylko w ten jeden dzień można zamówić burgera z osobnej karty). Señoritas już zrecenzowaliśmy, więc odsyłamy do naszej recenzji po więcej szczegółów.



Tango Argentino Steakhouse (ul. Traugutta 17)

Były już najlepsze burgery, to teraz czas na najlepsze steaki w Łodzi, a więc - Tango Argentino Steakhouse. Zjecie tam pyszną argentyńską wołowinę przyrządzoną w tradycyjny sposób na grillu przez rodowitego Argentyńczyka - Franco Cambareriego. Wołowina podawana jest z autorską salsą chimichurri oraz smażonymi ziemniaczkami i chrupiącym pieczywem.



Pozostałe rankingi (5 miejsc dla prawdziwych mięsożerców) - z innych polskich miast - możecie znaleźć poniżej:

2 komentarze:

  1. Ostatnio to jestem stałym gościem w indyjskiej restauracji na rynku w Manufakturze. Dokładnie mam na myśli sieć Ganesh. Obsługa miła, otwarta, stara się doradzić odnośnie menu. Byłem świadkiem jak obsługiwali Niemca ostatnio to sobie bez problemu z angielskim poradzili, także tutaj też postawiłbym plusik.

    OdpowiedzUsuń
  2. Byłem własnie w Poznaniu i szukałem czegoś klimatycznego na spotkanie z dziewczyną i nic ciekawego nie znalazłem :/

    OdpowiedzUsuń

Uwaga - wszystkie komentarze są moderowane. Zastrzegamy sobie prawo do nieopublikowania komentarzy wulgarnych, obraźliwych, niemerytorycznych lub niezawierających konstruktywnej krytyki.