18 kwietnia 2013
[Łódź Aktywna] Bo kawa niejedno ma imię
W miniony weekend we Fresco Cafe (nasza recenzja) miało miejsce wydarzenie stanowiące prawdziwą gratkę dla kawoszy. Pierwszy łódzki cup tasting miał przybliżyć łodzianom smak i aromat czarnej kawy parzonej metodą przelewową. Ten sposób przygotowywania czarnego napoju zjednuje sobie w naszym kraju coraz więcej miłośników. W innych polskich miastach kawa parzona metodą przelewową weszła już na stałe do menu niektórych kawiarni i restauracji. W Łodzi jednak do niedawna niewiele osób o niej słyszało. Fresco Cafe postanowiło jednak to zmienić i pokazać łodzianom, że kawa niejedno ma imię...
13 i 14 kwietnia we Fresco Cafe można było więc nie tylko obserwować magiczny proces parzenia kawy metodą przelewową, ale i spróbować (za darmo) różnych rodzajów tego czarnego napoju. Bariści co godzinę parzyli 7 rodzajów kawy pochodzącej z Afryki oraz Ameryki Południowej (m.in. Kenia Kagumoini, El Salvadore Diamente czy Malawi AAA Pamwamba).
Impreza cieszyła się dość dużym zainteresowaniem - oprócz stałych bywalców Fresco pojawili się również inni goście zwabieni pięknym zapachem kawy, który unosił się na podwórku przy ul. Piotrkowskiej 107. W środku panowała domowa, radosna atmosfera, zaś testowaniu kawy towarzyszyły niezobowiązujące pogawędki na tematy kawowo-pokrewne. Część gości była zachwycona nowym wymiarem czarnego napoju, część podchodziła do niego nieco nieufnie, deklarując, że "nie ma to jak kawa z ekspresu ciśnieniowego". Nam najbardziej do gustu przybadła kawa numer "4" (Guatemala Genuine Antigua), także jeśli gdzieś na nią traficie, gorąco Wam ją polecamy.
W niedzielę pierwotnie miał się odbyć konkurs polegający na rozróżnianiu za pomoca węchu i smaku kawy innej od pozostałych. Niestety zgłosiło się zbyt mało chętnych i ostatecznie niedzielny cup-tasting przybrał identyczną formę jak ten sobotni. Właściciele Fresco mają jednak nadzieję, że przy kolejnych tego typu wydarzeniach trafią do szerszego grona odbiorców i znajdą się śmiałkowie gotowi zmierzyć się z kawowym wyzwaniem. Zaś wszystkie nagrody konkursowe zostaną zlicytowane, a pieniądze, które tym sposobem uda się zebrać, wspomogą organizację tegorocznych Mistrzostw Polski Barista (więcej info).
Pierwszy łódzki cup tasting oceniamy bardzo pozytywnie i z niecierpliwością czekamy na kolejne tego typu imprezy. Wydarzenia skupiające w jednym miejscu miłośników danego produktu/dania są bowiem świetną okazją nie tylko, żeby spróbować danej rzeczy pod innymi odsłonami, ale także, żeby móc dowiedzieć się o niej czegoś nowego oraz poznać inne osoby z podobnymi upodobaniami i wymienić się z nimi poglądami.
Łódź od Kuchni gorąco więc kibicuje Fresco Cafe i zachęca inne łódzkie lokale, by także sięgały po taki nieoczywisty rodzaj promocji i wychodziły na przeciw łodzianom spragnionym podobnych wydarzeń naokołokulinarnych. Niech się dzieje!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kawa z dripa i aeropressu wreszcie w Łodzi! Szczególnie polecam tę drugą metodę, bo daje zadziwiające rezultaty. Kawiarnia bardzo przyjemna i z supersympatyczną obsługą:)
OdpowiedzUsuń